Vlastnosti, jako jsou tvar, velikost a hloubka dřezu, mají zřejmě největší význam při výběru dřezu. Při jeho koupi bychom měli vědět, co od dřezu požadujeme, a jaké bude jeho využití v kuchyni. Při výběru dřezu z hlediska jeho velikosti a tvaru se přihlíží k velikosti celé kuchyňské linky, praktickému využití samotného dřezu a v neposlední řadě i k jeho designu. Existuje několik základních velikostních a tvarových typů kuchyňských dřezů:
Jednodřezy
Jsou to dřezy různých tvarů s jednou hlavní vaničkou, bez odkapávací plochy nebo přídavné vaničky. Vhodné jsou do menších domácností, případně do kuchyní s myčkou nádobí.
Jednodřezy s přídavnou vaničkou
Dřezy mají kromě hlavní vaničky i praktickou menší přídavnou vaničku. Tyto dřezy jsou vhodné pro menší kuchyně.
Jednodřezy s odkapem
Dřezy mají hlavní vaničku s odkapávací plochou, která najde uplatnění zejména v kuchyních bez myčky nádobí.
Jednodřezy s vaničkou a odkapem
Jde o dřezy s hlavní vaničkou, menší přídavnou vaničkou a odkapávací plochou. Existuje množství vhodných doplňků – krájecí desky, misky na cezení, koše na nádobí a jiné, které z dřezu vytvoří komplexní mycí centrum.
Dvojdřezy
Tyto dřezy mají dvě velké, rovnocenné vaničky bez odkapávací plochy.
Dvojdřezy s odkapávací plochou
Jde o dřezy s dvěma velkými vaničkami a odkapávací plochou.
Rohové dřezy
Jsou určené pro montáž do rohové skříňky kuchyňské linky. Mají různé tvary, mohou mít přídavnou vaničku i odkapávací plochu, záleží na konkrétním modelu rohového dřezu.
HLOUBKA DŘEZU
Hloubka kuchyňského dřezu má vliv na praktičnost a pohodlí při vykonávání kuchyňských prací. Běžná hloubka dřezů je 15 – 16 cm, to však při práci s větším kuchyňským nádobím nemusí stačit, obzvlášť když na kuchyňské baterii chybí vytahovací sprcha. Dřezy s hloubkou 18 – 20 cm jsou nepochybně praktičtější, hlubší dřezy však mohou překážet vyšším lidem a je též třeba počítat s vyšší cenou dřezu.