Zářivě čisté nádobí i bez myčky: 6 zlatých pravidel pro dokonalé ruční mytí
V dnešní uspěchané době mnozí z nás považují ruční mytí nádobí za namáhavou a zdlouhavou činnost. Není divu, že myčky nádobí se staly téměř standardní výbavou moderních kuchyní – jsou skvělými pomocníky, kteří šetří čas a díky nízké spotřebě vody a energie jsou často i úspornější a ekologičtější než tradiční ruční mytí.
Avšak, ne všechno nádobí je vhodné do myčky. Jemné sklenice na víno s dlouhou stopkou, dřevěné kuchyňské náčiní, kvalitní kuchyňské nože či některé typy pánví vyžadují šetrnější přístup a ruční umytí. Jak tedy postupovat co nejsprávněji, aby byl výsledek dokonalý a zároveň jsme neplýtvali vodou a energií? Připravili jsme pro vás několik osvědčených tipů a triků.
6 zlatých pravidel pro efektivní ruční mytí nádobí
1. Nejprve zlikvidujte hrubé zbytky jídla
Ať už se chystáte mýt nádobí ručně nebo jej vkládat do myčky, prvním krokem by mělo být vždy odstranění hrubých zbytků jídla. Tyto zbytky mohou ucpat nejen odtok ve dřezu, ale také filtry a trysky v myčce. Odstranění zbytků je obzvláště jednoduché a hygienické, pokud máte přímo pod dřezem zabudovaný kvalitní odpadový systém. Společnost BLANCO myslí na řešení odpadu v každé kuchyni a nabízí různé typy sorterů:
- Pro zásuvky a výsuvná čela jsou vhodné například systémy jako BLANCO SELECT nebo BLANCO FLEXON, často s praktickou organizační zásuvkou navíc.
- Pro skříňky s křídlovými dvířky jsou ideální modely jako BLANCO BOTTON PRO nebo BLANCO SINGOLO, které se instalují na dno skříňky a pohodlně se vysouvají.
- Pro likvidaci bioodpadu přímo u jeho vzniku je mimořádně praktická vestavná nádoba na odpad BLANCO SOLON, která se zabuduje přímo do pracovní desky. (Odkaz na produkt BLANCO SOLON, pokud máte samostatné ID)

2. Nádobí s připečenými zbytky nechte odmočit
Připečené a zaschlé zbytky jídla se odstraňují mnohem snadněji, pokud nádobí předem namočíte do teplé vody s trochou saponátu. Vyhnete se tak zdlouhavému a namáhavému drhnutí a seškrabávání nečistot, které by mohlo poškodit povrch nádobí, zejména u pánví s nepřilnavým povrchem (např. teflonových). Odolné připáleniny se nejjemněji odstraňují dřevěnou nebo plastovou stěrkou.

3. Myjte nádobí ve správném pořadí
Aby voda na mytí zůstala co nejdéle čistá, dodržujte osvědčené pořadí: začněte nejméně znečištěným nádobím. Jako první by měly přijít na řadu sklenice, poté šálky, talíře a příbory. Hrnce, pánve a silně znečištěné nebo mastné kusy myjte až na konec. V případě potřeby je před mytím ještě jednou namočte do čisté vody se saponátem.
4. Nemyjte pod neustále tekoucí vodou – šetřete vodu i peníze
Mytí nádobí pod nepřetržitě tekoucí vodou je jedním z největších prohřešků vůči životnímu prostředí i vaší peněžence. Mnohem úspornější je napustit dřez do poloviny teplou vodou. Čím je voda teplejší, tím snadněji a rychleji se rozpouštějí tuky a mastnota. Do vody stačí přidat jen několik kapek kvalitního mycího prostředku. Příliš mnoho saponátu vede k nadměrnému pěnění, které může při sušení zanechávat na nádobí skvrny, a navíc zbytečně zatěžuje životní prostředí. Pro přesné a elegantní dávkování saponátu jsou ideální vestavné dávkovače saponátu BLANCO, které vypadají mnohem lépe než plastová lahev s čisticím prostředkem vedle dřezu.

5. Nechte nádobí volně uschnout – ušetříte čas i práci
Ruční utírání každého kousku nádobí textilními utěrkami je časově náročné a navíc, utěrky je třeba často prát. Ušetřete si proto čas, vodu i energii tím, že necháte umyté nádobí volně uschnout na vzduchu. Praktickým pomocníkem jsou různé odkapávací koše a podložky od firmy BLANCO. Jednoduše umístěte stojan na nádobí na odkapávací plochu dřezu, přímo do vaničky (pokud to jeho konstrukce umožňuje), nebo si rozšiřte odkapávací plochu vašeho dřezu pomocí přídavné mobilní odkapávací misky či rolovacího roštu.

6. Dbejte na hygienu dřezu, houbiček a utěrek
Vlhké houbičky a hadříky jsou ideálním prostředím pro množení bakterií a plísní. Abyste tomu zabránili, nechte houbičku či hadřík po každém použití důkladně propláchnout, vyždímat a úplně vysušit na vzdušném místě. Utěrky na nádobí pravidelně perte při teplotě minimálně 60 °C, abyste zničili všechny přítomné bakterie. Po umytí nádobí vždy důkladně vypláchněte i samotný dřez od zbytků jídla a pěny. Na závěr dřez umyjte a vytřete dosucha. Nejlepší je k tomu použít kvalitní utěrku z mikrovláken Blanco.
Tipy na čištění pro speciální případy
- Ostré kuchyňské nože: Nikdy je nemyjte v myčce nádobí! Vysoké teploty a agresivní čisticí prostředky mohou poškodit dřevěné rukojeti i samotnou čepel. Nože je nejlepší čistit jednotlivě, pod tekoucí teplou vodou s trochou saponátu, jemně otřít hadříkem a ihned osušit.
- Sklenice na víno a šampaňské: Jemné sklenice s dlouhou stopkou se často do myčky nevejdou nebo by se v ní mohly poškodit. Myjte je ručně ve vlažné vodě s malým množstvím saponátu. Stopy od rtěnky snadno odstraníte jemným hadříkem. Následně sklenice opláchněte čistou vodou a pro dokonalý lesk je můžete vyleštit suchou utěrkou z mikrovlákna.
- Dřevěná prkénka na krájení, vařečky a válečky: Vždy je čistěte horkou vodou s přídavkem saponátu. Jako přírodní dezinfekční prostředek můžete také použít hrubou mořskou sůl a trochu citronové šťávy. Důležité je, aby dřevěné pomůcky po umytí vždy dobře vyschly. Čas od času je vhodné dřevo ošetřit potravinářským olejem.
- Pánve s nepřilnavým povrchem (např. teflonové): Obvykle se snadno čistí malým množstvím vody a pár kapkami saponátu. Pokud se však stane, že se na nich něco připálí, za žádných okolností nepoužívejte drátěnky ani ostré škrabky. Místo toho na pánev nalijte trochu vody s mycím prostředkem na nádobí nebo přidejte lžičku jedlé sody a směs krátce přiveďte k varu. Zbytky by se měly snadno uvolnit.
Ruční mytí nádobí už nemusí být pro vás náročná a zdlouhavá práce. S těmito tipy a kvalitním vybavením od BLANCO se může stát příjemnou součástí vašeho každodenního života. Objevte kouzlo svého dřezu a praktických doplňků!